Moderne sportsfægtning

Fægtningen kan spores helt tilbage til oldtiden, hvor krigere blev uddannet i fægtning. I Europa har fægtningen også lange traditioner, hvor det oprindeligt blev praktiseret som øvelse til kamp i krig eller i dueller. I slutningen af 1800-tallet udviklede fægtning sig til en konkurrencesport.

I Europa falder moderne sportsfægtning indenfor tre discipliner; kårde, fleuret og sabel. I JAF tilbyder vi undervisning indenfor kårde og fleuret.

 

Moderne sportsfægtning, som er det vi dyrker i JAF, er hurtig og atletisk og ligger et stykke fra de koreograferede kampe, man kan se på film eller i teateret. I moderne sportsfægtning vil to modstandere gennemføre en intens kamp om point på en fægtepist. Under kampen er koncentration, koordination, teknik, taktik, fysik og erfaring afgørende faktorer for kampens udfald. Det hele foregår i et hurtigt tempo, hvorfor det kan være svært for det utrænede øje at se, hvilken fægter der rammer sin modstander først. Heldigvis kan elektriske apparater hjælpe med at registrere, hvem der først rammer modstanderen.

 

Sporten er teknisk krævende, og særligt i begyndelsen er der en stejl læringskurve, men i takt med at man lærer at angribe og forsvare sig med et af våbnene, udvikler man sin koordinationsevne, balance og fleksibilitet, samtidig med at man får en god fysisk form. Derfor er fægtning ideel træning for dem, der ønsker at holde sig i form uanset alder og evner.

Nedenfor kan man læse om de våben, vi fægter med i JAF:

Kårde

Kården er den moderne udgave af det oprindelige duelvåben. På kården er hele kroppen træffefelt og der er ingen regler om angrebsret – hvis begge fægtere angriber og rammer, får begge fægtere et point.

Kården er det tungeste af de to våben, og da der ikke er regler om angrebsret, er der ofte mindre klingekontakt end hos fleuretterne.

Fleuret

Fleuretten er vægtmæssigt det letteste våben og blev oprindeligt brugt som et øvelsesvåben. Her er træffefeltet reduceret til fægterens overkrop eksklusiv hoved og arme. I modsætning til kårdefægtning, er der kun én fægter, som får point hvis begge fægtere rammer hinanden samtidigt. Pointet går til fægteren der har angrebsretten, som typisk vindes ved at udføre en parade på modstanderen. Denne jagt på angrebsretten kan medføre nogle ganske livlige dueller i høj fart!